Alles over de Houtkachel - 't Stokertje Groningen

houtkachel

De houtkachel is een van de belangrijkste pijlers van het succes van 't Stokertje Kachelzaak Groningen. Met hoofddealerschappen van vrijwel alle gerenommeerde merken en eigen fabricage in huis is de klant bij Kachelzaak Groningen gegarandeerd het beste uit.

De Houtkachel?

De houtkachel heeft de afgelopen jaren een enorme opmars gekend. Was het eerst nog zo dat men vooral vanuit de overheid met enige gereserveerdheid naar deze opmars van de houtkachel keek, het roer is nu om. Zoals Koningin Beatrix al in haar kerstrede van 2011 declameerde gaan we met z'n allen op naar duurzaamheid! Belangrijk is wel om het goede type houtkachel aan te schaffen en natuurlijk milieubewust en zorgvuldig te stoken. De Kachelzaak Groningen speelt hier goed op in en zorgt voor de nodige aandacht voor zuinig stoken en de technische ontwikkeling van de houtkachel. De trend richting duurzaamheid in onze maatschappij heeft er toe geleid dat de houtkachel van nu een ultra schoon verbrandingsprincipe heeft. Dit is een fijn gegeven omdat niet alleen het milieu een belangrijke rol speelt maar ook de stijgende lasten c.q. energieprijzen de nodige aandacht verdienen. Het rendement van een houtkachel is daarom ook een factor van belang bij de aanschaf van een houtkachel. In onze showroom in Groningen vindt u een grote schare aan houtkachels waarbij u er zeker van kunt zijn dat uw type houtkachel er ook bij staat.

Laat u vooral deskundig adviseren. Inmiddels ontstaan houtkachel leveranciers op ieder straathoek of kan men zelfs een houtkachel kopen bij de bouwmarkt of op internet. 't Stokertje Kachelzaak Groningen draagt niet alleen zorg voor duurzaamheid voor wat betreft het milieu, maar ook uw portemonee wordt gespaard door de uitgebalanceerde combinatie van prijs en kwaliteit. Omdat Kachelzaak Groningen onderdeel is van de grootste sfeerverwarmer van de Benelux is de inkoop en (eigen) fabricage dusdanig dat wij u sowieso de laagste prijs garantie kunnen bieden.

Diverse soorten houtkachel

De houtkachel is er niet alleen in alle maten maar men onderscheidt tevens verschillende soorten gebaseerd op de wijze van fabriceren. De wijze waarop de houtkachel vervaardigd is qua materiaal en samenstellingswijze bepaalt vervolgens hoe de houtkachel zich gedraagt in het gebruik. Let hier op want hierin ligt dus opgesloten wat u als consument mag verwachten als u een bepaald type houtkachel aanschaft.

De gietijzeren houtkachel?

De gietijzeren houtkachel is voor velen de kachel van het eerste uur. De uitstraling en robuuste samenstelling zoals een houtkachel (vooral vroeger) volgens velen moest zijn. Het gietijzer wordt vervaardigd in cyclomaten. Grote dure apparaten waarin (oud)ijzer en erts wordt omgesmolten waarna het in mallen wordt gegoten waarna bij afkoeling en verwijdering van de (bentoniet)mallen gietijzeren houtkachelonderdelen ontstaan. Deze onderdelen worden verlijmd en na samenstelling onstaat de houtkachel conform de wijze waarop een fabricant dit op zijn/haar tekening heeft beoogd. Omdat de gietijzeren delen zwaar zijn (qua dikte) onstaat een massieve stevige houtkachelwand. De houtkachel in zijn totaal slaat niet alleen warmte op maar straalt die vanuit de gietijzeren body uit naar de omgeving. Voor wat betreft de wijze van warmte afgifte is het dus zo dat een gietijzeren houtkachel met name haar warmte uitstraalt. Hoe dichter je bij de kachel staat des te directer je dit ervaart.

De convectie houtkachel?

Beaufort houtkachel

De convectie houtkachel is een haard van geheel andere orde. Deze houtkachel is doorgaans vervaardigd van plaatstaal. Het belangrijkste kenmerk is dat de houtkachel dubbelwandig is. De lucht tussen de dubbelwandige wand (die van onder en boven open is) wordt warm. Warme lucht is lichter dan koude lucht en komt als gevolg hiervan in stroming. Het gevolg van dit proces is dat er een werking ontstaat die vergelijkbaar is met de radiator van de CV. De luchtstroom verwarmt gemakkelijk alle hoeken en gaten van de woonkamer. Heeft u een grillige vorm woonkamer dan is de keuze voor een convectie houtkachel zeker een belangrijke overweging. Een ander kenmerk van een op deze wijze gebouwde houtkachel is dat de kachel snel warm is maar ook snel (nadat het vuur is uitgegaan) weer afkoelt.

De houtkachel gecombineerd met speksteen?

Om een convectie houtkachel wat meer body te geven wordt deze haard regelmatig bekleed met speksteen. Speksteen is een delfstof gebaseerd op 50 % talk en bijna 50 % magnesiet. Op basis van deze dichte samenstelling houdt de steen heel goed warmte vast. Door een houtkachel met deze steen te combineren verandert het uiterlijk maar ook het gedrag. Het is niet zo dat de houtkachel meer warmte gaat geven maar de warmte afgifte verloopt anders en de bekleding heeft een positieve invloed op de kwaliteit van het verbrandingsproces. Dankzij de speksteen bekleding / massa wordt ook als het vuur is gedoofd nog lange tijd door de houtkachel warmte afgegeven. Gedurende het verbrandingsproces is het daarnaast zo dat door de min of meer geisoleerde jas een veel intensere verbrandingstemperatuur ontstaat waardoor het rendement van de verbranding aanzienlijk verbetert. Eigenlijk is het zo dat een convectie houtkachel bekleed met speksteen alle warmte-afgifte technieken in zich herbergt. Nl. de warme convectie luchtstroom, de straling door het glas en de straling van speksteen. De laatste straling betreft lange stralingsgolven die bloedsomloop bevorderd werken.

De speksteen houtkachel?

De speksteen houtkachel (speksteenkachel) is helemaal uit speksteen opgebouwd. Dat wil dus zeggen speksteen bekleding van binnen maar ook van buiten. In deze categorie houtkachels onderscheidt men de mobiele en niet-mobiele speksteen houtkachel (speksteenkachel). Door de prachtige eigenschappen van speksteen is het gedrag van deze speciale houtkachel (speksteenkachel) bijzonder. Convectiewarmte wordt niet gegenereerd. Straling via het speksteen des te meer. Door de grote massa speksteen waaruit deze houtkachel (speksteenkachel) is opgebouwd kan de haard de warmte zeer lang vasthouden. Afhankelijk van het aantal kilo's speksteen soms wel tot 24 uur. De straling van deze speksteen is bloedsomloop bevorderlijk, dus goed tegen reuma. Verder zorgt de grote massa ervoor dat in een grote ruimte door de de aanwezigheid van deze haard "echt de kou er af is". Door de goede isolatie van de speksteen wand is sprake van een bandbreedte van vermogen. Dit houdt in dat je aan de hand van de hoeveelheid hout precies kan bepalen hoeveel warmte de houtkachel (speksteenkachel) moet gaan geven. Doordat de wand zo goed geisoleerd is is het niet zo dat wanneer de verbrandingskamer niet geheel is gevuld dat de houtkachel (speksteenkachel) dan minder goed brandt. De goede isolatie zorgt er voor dat de speksteen houtkachel (speksteenkachel) ook op een paar houtjes brandt. Het vermogen is dan navenant minder zonder dat er verminderde trek ontstaat, rook, roet of neerslag van roet op de ramen van de houtkachel (de koude delen). Het voordeel van een mobiele speksteen houtkachel (speksteenkachel) leidt er toe dat deze het voor de consument doorgaans wint van de niet mobiele. De mobiele is de ongemetselde. Dat wil zeggen gestapeld of in gietijzer frame opgesloten speksteen, Deze speksteen houtkachels zijn verplaatsbaar en verhuisbaar. Een ander belangrijk voordeel is dat de mobiele speksteen houtkachel (speksteenkachel) ook als sfeermaker kan worden toegepast. Het is nl. zo dat de gemetselde speksteenkachel maximaal 3 uur mag worden gestookt en dan weer na 3 tot 6 uur nog een keer. Steeds in cycli van 6 uren. Dit kan comfortabel zijn als doelgerichte enige verwarming maar is vervelend als je de houtkachel (spekkachel) ook als sfeermaker wilt gebruiken. De mobiele speksteen houtkachel (spekkachel) kan zonder probleem steeds gestookt worden. Het is natuurlijk wel zo dat de speksteen houtkachel (speksteenkachel) met de meeste massa het meest de warmte opslaat en vervolgens later afgeeft. De mobiele speksteen houtkachel (speksteenkachel) geeft maximaal tot 14 uur warmte af nadat het vuur gedoofd is.