Alles over de speksteenkachel - 't Stokertje Groningen

speksteenkachel

Speksteen is een natuursteen die o.a. in Scandinavië en Brazilië wordt gewonnen.

De kleine magnesietkristallen verlenen de speksteen een aparte glans en zijn verantwoordelijk voor het hoge soortelijke gewicht: speksteen is bijna 3 x zwaarder dan water. Er is geen beter kachelmateriaal dan deze oersteen, die wel door Moeder Natuur lijkt voorbestemd om met vuur te worden verenigd. Speksteen bevat in de eerste plaats veel magnesiet, een natuurmateriaal dat metaal bevat. Door deze unieke samenstelling is speksteen zelfs vuurbestendiger dan gietijzer. En kan ze een ongelooflijke hoeveelheid warmte opnemen, die ze als een unieke, zachte warmte weer uitstraalt.

Daarentegen bevat speksteen ook veel talk, de verklaring voor het streelzachte oppervlak van de gepolijste steen. Dat valt verder niet in woorden uit te drukken, dat moet u zelf ervaren. De talk bepaalt ook samen met het magnesiet de sterkte van deze steen: zacht om met nauwkeurigheid te bewerken en keihard na éénmaal te zijn verhit.

De eigenschappen van een speksteenkachel

Goede speksteenkachels zijn zowel aan de binnen- als de buitenzijde opgebouwd uit speksteen, dit heeft als voordeel dat er een grote massa speksteen wordt gebruikt. Deze speksteen massa zorgt voor de warmte-accumulatie zodat ook nadat het vuur gedoofd is de haard nog 6 tot 14 uur (afhankelijk van model, te verwarmen ruimte en buitentemperatuur) warmte afgeeft.

Speksteenkachel; verschillende soorten

In de categorie houtkachels onderscheidt men de mobiele en niet-mobiele speksteen houtkachel (speksteenkachel). Door de prachtige eigenschappen van speksteen is het gedrag van de speksteenkachel bijzonder. Convectiewarmte wordt niet gegenereerd. Straling via het speksteen des te meer. Door de grote massa speksteen waaruit deze houtkachel (speksteenkachel) is opgebouwd kan de haard de warmte zeer lang vasthouden. Afhankelijk van het aantal kilo's speksteen soms wel tot 24 uur. De straling van deze speksteen is bloedsomloop bevorderlijk, dus goed tegen reuma. Verder zorgt de grote massa ervoor dat in een grote ruimte door de de aanwezigheid van deze haard "echt de kou er af is". Door de goede isolatie van de speksteen wand is sprake van een bandbreedte van vermogen. Dit houdt in dat je aan de hand van de hoeveelheid hout precies kan bepalen hoeveel warmte de speksteenkachel moet gaan geven. Doordat de wand zo goed geisoleerd is, is het niet zo dat wanneer de verbrandingskamer niet geheel is gevuld dat de speksteenkachel dan minder goed brandt. De goede isolatie zorgt er voor dat de speksteenkachel ook op een paar houtjes brandt. Het vermogen is dan navenant minder zonder dat er verminderde trek ontstaat, rook, roet of neerslag van roet op de ramen van de houtkachel (de koude delen). Het voordeel van een mobiele speksteenkachel leidt er toe dat deze het voor de klant doorgaans wint van de niet mobiele. De mobiele is de ongemetselde. Dat wil zeggen gestapeld of in gietijzeren frame opgesloten speksteen, Deze speksteenkachels zijn verplaatsbaar en verhuisbaar. Een ander belangrijk voordeel is dat de mobiele speksteenkachel ook als sfeermaker kan worden toegepast. Het is nl. zo dat de gemetselde speksteenkachel maximaal 3 uur mag worden gestookt en dan weer na 3 tot 6 uur nog een keer. Steeds in cycli van 6 uren. Dit kan comfortabel zijn als doelgerichte enige verwarming maar is vervelend als je de speksteenkachel ook als sfeermaker wilt gebruiken. De mobiele speksteenkachel kan zonder probleem steeds gestookt worden. Het is natuurlijk wel zo dat de speksteenkachel met de meeste massa het meest de warmte opslaat en vervolgens later afgeeft. De mobiele speksteenkachel geeft maximaal tot 14 uur warmte af nadat het vuur gedoofd is.